HR | ENG
HPS
YouTube
Facebook

Toponimi

Bačić duliba
  Bačić duliba je udolina podno Bačić kuka smještena s njegove sjevero-istočne strane.
Bačić kuk
  Bačić kuk (xxxx m) je najviši vrh spleta stjenovitih gromada zapadno od Bačić dulibe. S njega se pruža pogled na more, Bačić dulibu, Šatorinu, Planska brda, Kizu i Južni Velebit. Iz Bačić dulibe moguć je prilaz s njegove istočne strane (dio PPV-a) ili Brđinom stazom (direktan i oštar uspon) koja kreće od ceste na mjestu skretanja prema Bačić dulibi.
Došen brda (Planska brda)
  Lokalni naziv je Planska brda. Prostiru se između Kokira i Kurozeba, sa sjeverne strane i Došen Plana i Klepinca s južne strane. To su široke travnate livade s kojih se pruža predivan pogled na Jazmakušu, Dabrove, Kizu, more i Bačić kuk. Jugozapadna strana Planskih brda podno Kokira nosi naziv Strmac. Strmac je obrastao starom i rijetkom bukovom šumom. Preko Strmca vode dvije markirane staze iz Bačić dulibe prema Planskim Brdima.
Došen dabar
  Starosjedioci ga još nazivaju i Mali dabar, za razliku od Ravnog Dabra koji je širi i prostraniji.
Došen duliba
  Smještena je između Došen Dabra i Bačić dulibe.
Došen Plane (Plane)
  Napušteno seoce s južne strane Kokira.
Icanova baraka
  Raskršće na šumskoj cesti od Položine-Jadovno-Gospić gdje se skreće na cestu pod Jazmakušu. Nekada je tu bila istoimena baraka za šumske radnike.
Karlinova pećina
  Pećina na obroku Žuljevog vrha iznad Došen dabra. U blizini se nalazi vidikovac na Dabrove, Alaginac i Bačić kuk. Prilaz je moguć iz dna Došen Dabra (ruševine kuća) preko Vrtline, a druga s vrha Došen Dabra po hrptu iznad Dabra u smjeru Žuljevog vrha. Oba puta su markirana.
Klepinac
  Krševito travnati teren na dnu Planskih brda jugoistočno od Plana. Odavde kreće staza prema Icanovoj baraki i od nje odvojak prema Vrtlini i Dabrovima.
Kokir
  Kokir (1260 m) je obli vrh sjeverno od Bačić duliba i istočno od Bačić kuka. Južna strana je većinom stjenovita, s rijetkom raslinjem, po kojoj se penje markirana staza iz Bačić dulibe (2 h). Sjeverni prilaz vrhu Kokira je sa šumske ceste iznad Trnkovih Dolina, a istočni s Planskih brda.
Kurozeb
  Kurozeb (11xx m) je vrh sjeverno od Klepinca i istočno od Kokira. Uz njegove istočne obronke vodi put od Klepinca prema Icanovnom Gumnu i Pazarištu. Moguć je i prilaz s ceste iznad Trnkovih Dolina preko Planskih brda ili iz Bačić dulibe preko Strmca.
Ravni dabar
  Udolina omeđena Dabarskom Kosom, Butinovačom, kukom Ćeline i Rujičinim kukom. U ravnom Dabru je planinarski dom kojim upravlja pl. društvo Industrogradnja. Dom je obnovljena škola koja je prestala s radom 1970 g. Škola je svojevremeno imala 150(?) učenika, a polazila su je djeca iz Crnog Dabra, Došen Dabra, Došen dulibe, Bačić dulibe, Ruje i Plana.